Biografie


Het begint met de basgitaar

Lucia Hebers werd in 1962 geboren in Zwolle. In haar jonge jaren verhuisde ze met haar ouders en broer Hielke naar Elburg, Heerde en Dedemsvaart. Vandaar ging zij naar de middelbare school, het Menso Alting College, in Hoogeveen. In de vijfde klas vroegen een aantal klasgenoten haar of ze misschien basgitaar wilde komen spelen in een nieuw te vormen schoolband. Daar had Lucia wel oren naar en een tweedehands basgitaar was snel gekocht. De naam van de band werd Stick. Hierin speelden verder Hans Bakker op zang en gitaar, Rob Elfrink op gitaar, Eddy ten Wolde op toetsen en Jan Benjamins op drums. Het repertoire bestond uit covers van o.a. Herman Brood en Bob Dylan.

Groningen

In 1981 ging Lucia naar Groningen om Wiskunde te studeren aan de Rijksuniversiteit. In deze 4 jaar maakte zij geen muziek, Lucia wilde zich volledig op haar studie concentreren. Toen de bul was gehaald ontstond er weer ruimte om muziek te maken. In de openbare bibliotheek zag zij een oproep voor bassiste en zo werd zij aangenomen bij de vrouwenband Lady Leggiero. Al snel kwamen daar waveband The Ice Pact en meidenband Eelske Medde bij. Zangeres Ankie Koning vroeg Lucia basgitaar te komen spelen in Pete's Blues Bull. In deze band leerde zij gitarist Hans Elmers kennen. De vonk sloeg over en een relatie ontstond al snel.

Lucia Hebers - 1979 met Peavey T40 basgitaar

1979, met Peavey T40 basgitaar

 

Studio Lost Horizon / Studio Lucan met Hans Elmers

In 1995 besloten gitarist Hans Elmers en Lucia Hebers om samen een muziekopnamestudio aan huis te bouwen op een lege kavel in Winsum. Het geheel werd bedrijfsmatig opgezet zodat ook andere bands er voor cd-opnames terecht konden. Vriend Maarten van Kranenburg stond het tweetal met raad en daad ter zijde. De studio werd ingericht met analoge apparatuur om zo de beste sound te kunnen creƫren. Eerst met een Otari 16 sporen op 2 inch, later met een Tascam 24 sporen op 2 inch tape. Ook werd de studio uitgerust met top-of-the-line buizenmicrofoons, buizencompressors, EMT plate galmen en heel veel andere vintage randapparatuur. Naast het werk voor anderen zijn in de periode 1995 -2009 door Hans en Lucia onder de naam Lucan 6 eigen cd's uitgebracht. Na 2009 bleven Hans en Lucia samen muziekmaken in diverse bands, maar het studio-avontuur was ten einde.

Lucia Hebers - Studio Lucan

Studio opnames voor Lucan

 

Op de drums

Zangeres Karen Peterson vroeg Lucia in 2001 om te komen drummen in haar diner-dansant ensemble. Dit was een enorme kans voor Lucia om in korte tijd haar drumskills te ontwikkelen. De drumlessen van Maikel Simmerling van Planet Drums waren daarbij een grote hulp. In deze periode werd de basgitaar aan de kant gezet en speelde Lucia alleen nog maar drums. Ook de drumstellen zelf vervulden een belangrijke rol in haar drumleven. Zo speelde Lucia op Gretsch Renown Maple (blue), Gretsch New Classic (cherry), Pearl Masters (blue sparkle) en de vintage kit Beverley (white marine pearl). De bijbehorende snaredrum had zelfs een eigen nickname: Wimpy.

Het duo met Minke Soolsma

In 2012 ontmoette Lucia singer/songwriter Minke Soolsma. De vlam laaide op en aan het einde van het jaar waren zij een stel. Onder de naam Megins Move speelden zij uitsluitend eigen werk van Minke, met Lucia afwisselend op basgitaar en percussiedrums. De muzikantes waren naast de optredens heel actief met home-recordings. Toen Minke Friestalige teksten ging schrijven veranderde de naam van het duo in Minke & Lucia. Hiermee werden in Friesland diverse successen bereikt. In 2020 kwam er een eind aan de samenwerking.

Lucia Hebers - Foto: Erik Gietema SEG

Foto: Erik Gietema SEG
 

Vanaf 2020

Tijdens de corona pandemie was er voor Lucia weinig gelegenheid om met andere mensen muziek te maken. Wel was er het project met Anja Poelma, waar de home-recordings resulteerden in twee songs die ook airplay kregen op Radio Het Hogeland. Vanaf 2021 voelde Lucia weer de ruimte om muziek te maken in bandverband. De eerste band is een feit: La Rosa del Norte. En wie weet wat de toekomst verder gaat brengen!

Radio-interview bij Het Cult-uurtje